Mit jelent az I55? Milyen sajt van a deep dish pizzában (egyáltalán mi az)? Mit ehetek nálatok, ha vega vagyok? – A leggyakrabban feltett kérdések és a válaszok

Category: Hírek

Elérkezett az idő, hogy egy helyre gyűjtsük a leggyakrabban előforduló kérdéseket, és természetesen a hozzájuk tartozó válaszokat. Cikk sorozatunk első részében az étteremmel, a deep dish pizzával és az ételérzékenységekkel foglalkozunk, a sort pedig hétről-hétre folytatjuk majd.

1. Miért pont I55?

Az Interstate 55 Chicago-tól New Orleans-ig

Sok olyan étterem- vagy üzletnévvel találkozhatunk, melyek az utcanév kezdőbetűje plusz a házszám képzéséből jöttek létre. Az I55 viszont pont nem ilyen. 🙂 Az I55 az Interstate 55 rövidítése, mely autópálya az Egyesült Államokban észak-dél irányban szeli keresztbe az országot – Chicago a kiindulópont és New Orleans a vége. Az amerikai gasztronómia jellegzetes ételeit vonultatjuk fel az étlapon, és azért választottuk ezt a nevet, mert az I55 mentén fekvő városok jó szolgálatot tesznek nekünk ennek reprezentálásban. Mindegyikben megtalálható valamelyik jellegzetes fogás: Chicago-ból érkezett a deep dish pizza, Memphis-ből a barbecue, New Orleans-ból a jambalaya, a burger pedig gyakorlatilag ország jelképe. Az I55 American Bar & Restaurant-ot így tekinthetjük akár egy gasztronómiai road trip-nek is.

2. Mi az a deep dish pizza?

A deep dish pizza a chicago-i olaszok büszkesége. A szelek városában kétmillió emberből félmillió olasz származású él, akiknek a nagy része a világháborúk előtt vagy alatt emigrált Amerikába. Az egyikük, egy bizonyos Ike Sewell nem bírta nézni, hogy az amerikaiak állandóan csak úgy futtában eszik a pizzát, szeretett volna belőle rendes, leülős nagyétkezést csinálni. Ezért fogta a nagymamája pizzapite receptjét, kicsit ráncba szedte és megnyitotta az első deep pish pizzériát, ami természetesen óriási sikernek örvendett.

A deep dish pizza nem a nagy átmérőtől lesz tartalmas és laktató, hanem a magasságától: képzelj el egy 5 centiméter vastag, olvadó sajtból és feltétekből álló réteget egy vékony alapon. A tészta ropogósabb, kenyérszerűbb, mint a nápolyi pizzánál, ezt felkanyarítjuk a “pizza pan” (a deep dish sütéséhez használt tálszerű vas edény) oldalára is, így egy tálként tartja egyben a feltéteket és a rengeteg sajtot. A 25 centi átmérőjű pizza így 2-3 embert simán jóllakat, amivel teljesült is Mr Sewell víziója: deep dish pizzával a középpontban ülünk le vacsorázni.

Deep Dish Pizza

3. Mennyi és milyen sajt van a deep dish pizzában?

Egy sajátos egyveleget használunk, melynek nagy része mozzarella, van benne cheddar és egy kis ricotta is. Az egyszemélyes ebédpizzában 20 deka, a 2-3 személyes, vagyis a 25 centi átmérőjű deep dish-ben 70 deka sajt van.

Ez a sajtmennyiség a sütés során egy forró masszává olvad össze – ezért sem tudjuk felszeletelni se az elviteles, se a házhozszállítós pizzákat, hiszen úgy az összes sajt kifolyna belőle.

4. Milyen paradicsomszósz van a pizzában?

Olaszországból rendeljük a paradicsomot, ami kockázott-hámozott formában, konzervben érkezik meg hozzánk. Ezt bazsalikommal, oregánóval, fokhagymával, olívaolajjal és az alap ételízesítőkkel (só, bors, cukor) főzzük össze.

5. Miért sütitek ilyen sokáig a deep dish pizzát? 

Azt érdemes még tudni, hogy a deep dish pizzában a paradicsomszósz van legfelül a feltétek között, mivel a pizza vastagsága és feltétek sokasága miatt nagyobb sütési időre van szüksége. Ez nagyjából 30 percet jelet, ez idő alatt viszont a hagyományos elrendezéssel a sajt megégne, így az kerül legalulra, egyből a tésztára, majd ezen terülnek szét az egyéb feltétek, végül pedig a paradicsomszósz zárja az egészet felülről. Bizonyos fajta deep dish pizzáknál a sütés után még egyéb feltétek is kerülhetnek a tetejére, mint a Came from Parma-nál a pármai sonka, parmezán és a rukkola, vagy a Tex-Mex Deep Dish-nél a nachos és a tejföl.

Came From Parma Deep Dish Pizza

5. Mit ehetek, ha vegetáriánus, laktóz- vagy gluténérzékeny vagyok?

Vega: Több húsmentes étel is megtalálható az étlapon, melyeket bátran ajánlunk vegetáriánus vendégeinknek: a deep dish pizzák közül a No Meat Please-ben a paradicsomszósz alatt és a sajtmix felett gomba, spenót és hagyma bújik meg. A vega quesadillában sajt, kaliforniai paprika, hagyma, cukkini, gomba, répa, avokádókrém, tejföl és paradicsom salsa van, amit mexikói rizzsel és steakburgonyával tálalunk. A házi nachos tálon a nachos búzalisztből, házilag készül a konyhán, amit cheddar szósszal, avokádókrémmel, paradicsom salsával, tejföllel és újhagymával borítunk be. A Bar Snack-ek közül is bátran válogathatsz: a hagymakarika házi paradicsomszósszal és fokhagymás majonézzel, a cheddarral töltött piros és zöld jalapeno házi paradicsomszósszal és fokhagymás majonézzel, a fűszeres steakburgonya cheddarral és fokhagymás majonézzel, a friss burgonyachips vagy az édes hasábburgonya avokádókrémmel és snidlinges tejföllel is kiváló választás lehet.

Laktózmentes: Ha laktózérzékeny vagy, jelezd kollégáinknak a rendelés előtt, mivel a legtöbb ételt el tudjuk készíteni laktózmentes verzióban is. A cheddar sajtunk alapvetően laktózmentes, így nem kell lemondanod azokról az ételekről sem, melyek ezt tartalmazzák.

Gluténmentes: Mindenképpen jelezd gluténérzékenységed kollégáinknak még a rendelés előtt, hiszen sok opció közül válogathatsz nálunk, amiből szívesen segítenek választani. Alapvetően az összes barbecue ételünk gluténmentes, itt csak arra figyelj, hogy babragut válassz köretnek. Emellett salátáink, steak ételeink, a chili con carne, a clam chowder mind-mind liszt nélkül készülnek. Arra viszont szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy minden ételünk egy konyhán készül, így keresztszennyeződés előfordulhat.

A deep dish pizzákat egyelőre sem laktóz-, sem gluténmentes változatban nem tudjuk elkészíteni, de már dolgozunk a recepteken!

Ez bemelegítésnek elég is volt, hamarosan jövünk a többi válasszal is! A következő alkalommal ezekre a kérdésekre felelünk majd:

  • Mit jelent a húsok előtt az USDA jelölés?
  • Mi az a szmóker? Miben más az ebben sütött hús?
  • Mi az a pastrami és hogyan készül?
  • Mi az a cajun fűszer?

Lesznek itt még izgalmak, ha pedig benned is felmerültek kérdések az étteremmel vagy az ételekkel kapcsolatban, írd meg nekünk bátran!