Tequilával és mezcallal robbantjuk a februárt!

Category: Hírek

A minőségi italok kedvelőinek minden hónapban válogatott különlegességeket hozunk: februárban egészen Mexikóig megyünk, hogy a legfinomabb nedűket hozzuk el nektek!

Mi az a tequila és mi az a mezcal?

A tequila egy mexikói eredetű égetett szesz, melyet a kék agávé cukorban gazdag tövéből erjesztenek és párolnak, általában egyéb termények hozzáadásával. Mexikó egyik nemzeti itala. Nevét származási helyéről, a Jalisco állambeli Tequila településről kapta. Alkoholtartalma általában 38-40%, de 35–55% közt gyártható.

A mexikói törvények értelmében tequila csak Jalisco államban (annak teljes területén), valamint Guanajuato, Michoacán, Nayarit és Tamaulipas községében állítható elő.
A tequila elnevezés eredetvédelmét több nemzetközi egyezményben is rögzítették, így például az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unióban is kizárólag mexikói párlatok forgalmazhatók tequila néven.

Egy elterjedt tévhit szerint a tequilát olykor kukaccal palackozzák, ez azonban csak egyes – kétes minőségű – mezcaloknál fordul elő. Egy további tévhit szerint a tequila kaktuszpárlat, azonban az agávéfélék nem kaktuszok, és azoktól rendszertanilag távol állnak.

A mezcal (ejtsd: „meszkál”) olyan égetett szesz, melyet egy agávéféle, a Mexikóban őshonos közönséges agávé erjesztésével és lepárlásával készítenek. A növény Mexikó egész területén terem, ám a leghíresebb mezcalkészítő területek az északi országrészben és a déli Oaxaca államban találhatók.

Ma a legtöbb helyen ugyanúgy az agávé piñának (ananász) nevezett, letisztított részéből, és ugyanazzal módszerrel készítik a mezcalt, mint 200 évvel ezelőtt. Mexikóban a mezcalt általában magában isszák, és erős, füstös íze van. Bár nem olyan népszerű, mint a tequila (a kék agávé párlata), ennek exportjára is van igény, főleg Japán és az Egyesült Államok számára.

Hasonló neve ellenére nem tartalmaz meszkalint vagy egyéb tudatmódosító szereket. Előállítását a 70. számú mexikói nemzeti szabvány (Norma Oficial Mexicana 70) szabályozza.

Teszteld exkluzív szortimentünket:
kóstolónkban 3×2 cl-t találsz a legjobbakból!

A kóstoló tartalma:

San Cosme Mezcal
Mexikóban, Oaxa államban készítik, akár 31 féle különböző agavéból.
Egy 3 méter mély és 3 méter széles, földbe ágyazott, vulkáni kővel bélelt földüstben, fatüzet használva karamellizálódik napokon keresztül. Ezt a 200 éves indián főzési módot a mai napig használják, ettől nyeri el ízében és illatában is füstös aromáit!

Patron Reposado
Mexikó, Jelisco régió
Egy kék agave virágnak 6-7 évre van szüksége a teljes kifejlődésre, és csak ez után tudják az úgynevezett Jimadorok leszedni a növényt, hogy tequila készüljön belőlük. A reposadot természetesen, 100% kék agave-ből készítik, majd 2 hónapon át tölgyfahordóban érlelik – innen származik a színe. Minden Patron tequila üvege újrahasznosított, kézzel palackozott és egyedileg sorszámozott.

1800 Silver
Mexikó, Jelisco régió
A névben az ’1800’ onnan származik, hogy ebben az évben avatták fel és fogadták el Mexikóban az első, tökéletes tequilát, a cég pedig a mai napig ezt a receptet használja.
Minden palackhoz 8 éves agave párlatot használnak, melyeket a Maestro tequilero választ ki, ezek után pedig 15 napig érlelik a párlatot francia, illetve amerikai hordókban és elegyítik idősebb tequilákkal, hogy tökéletes végeredményt kapjanak.

A kóstoló ára: 2.490 Ft (3×2 cl)

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy 10% szervizdíjat számolunk fel!
Az ajánlat 2019. február 1-28-ig érvényes!