A rum havába léptünk

Category: Hírek

A minőségi italok kedvelőinek minden hónapban válogatott különlegességeket hozunk!

DECEMBER: RUM

Teszteld exkluzív szortimentünket: kóstolónkban 3×2 cl-t találsz a legjobbakból!
 

Clément Canne Bleue

Típusa: Rhum Agricole
Származás: Martinique szigete
Alkoholtartalom: 50%
Érlelés: 6 hónap acéltartályos érlelés

A Martinique szigetén készült rumok kiemelkedő minőségét az ottani rumgyártókra vonatkozó szigorú szabályok garantálják. Ez a fehér rum azonban még a martinique-i rumok közül is kitűnik, hisz teljes mértékben ún. kék cukornádból készítették, amelyet intenzív aromáinak köszönhetően a legjobb minőségű variánsnak tartanak. A lepárlás után 6 hónapig rozsdamentes acélkádakban pihentetik, és alkoholfokát fokozatosan csökkentik azzal a vulkanikus forrásvízzel, amelyből eredetileg is készült. A Clément Bleue Canne így nyeri több rétegű, telt, semelyik más rumhoz nem hasonlítható ízét, amiért sokan a világ legjobb minőségű fehér rumjának tartják.
 

Diplomatico Reserva Exclusiva

Típusa: Rhum Industrial
Származás: Venezuela
Alkoholtartalom: 40%
Érlelés: 12 éves érlelésű rumok keveréke
2016-ban a World Spirit Competition dupla aranyérmese

A Diplomatico Reserva Exclusiva Venezuela egyik leghíresebb rumitala, mely több, mint 20 nemzetközi és hazai díjat tudhat magáénak. Karakteres ízjegyeiben a csokoládé, karamell, narancs és fahéj mellett a gyömbér is feltűnik, szinte már karácsonyi illatokat varázsolva a poharakba. Fogyasztását elsősorban magában, jég nélkül ajánljuk.
 
 

Mount Gay Barbados 1703 Eclipse

Típusa: Rhum Industrial
Származás: Barbados
Alkoholtartalom: 40%
Érlelés: Régi amerikai whiskey-s hordókban

A világ legrégebbi rum márkája 1703 óta található meg Barbadoson. A Mount Gay Eclipse egy kivételesen zamatos, telt ízekkel teli rum, melyet cukornádmelaszból készítenek és barrique hordóban érlelnek. Illatában azonnal felfedezhetőek a virágos, gyümölcsös jegyek, enyhe banános, vaníliás háttérrel, ízében pedig az érett gyümölcsök fűszeres zamatokkal.
 

A kóstoló (3×2 cl ital) ára: 1.990 Ft

 

Tudtad?

A rum a nádcukorgyártáskor fennmaradt melaszból, vagy közvetlenül a cukornád levéből erjesztett és lepárolt égetett szesz. A tiszta párlatot általában tölgyfahordókban érlelik, és gyakran karamellel színezik. Az évekig érlelt rumok elnevezése gyakran „ron añejo” („érlelt rum”) vagy „ron viejo” („idős rum”). Általában 37,5-60% alkoholtartalommal palackozzák.

A világ rumtermelésének nagyobbik része a Karib-térségben és Latin-Amerikában összpontosul. Európában Franciaország, Spanyolország és Portugália rendelkezik komolyabb rumhagyománnyal, eredetvédett rumokkal.

Eredetileg a könnyű rumokat főként koktélokban, míg az arany és sötét fajtákat magukban fogyasztották vagy konyhában használták, de ma már ez utóbbiak is inkább koktélösszetevőkként népszerűek. A hosszabban érlelt, felsőkategóriás rumok viszont a minőségi whiskyhez hasonlóan, önmagukban vagy jéggel fogyasztva magas az élvezeti értékkel bírnak.

A Karib-szigetek kultúrájának meghatározó eleme a rum, és gyakran a Brit Királyi Haditengerészethez vagy a kalózokhoz kötik. A rum fizetőeszközként is működött, például a rabszolga-kereskedelemben, szervezett bűnözésben vagy felkelésekkor (például az amerikai függetlenségi háborúban vagy az ausztrál rumlázadás alatt.

Nevének keletkezéséről a cukor latin nevének (saccharum) rövidülése tűnik a legvalószínűbbnek. Más források szerint a rumbillion, „zűrzavar” szóból ered.

(Forrás: Wikipedia)